Loading...
PASTRMKA 2017-07-05T14:11:08+00:00

PASTRMKA

Kalifornijska pastrmka je jedna od najpoznatijih ribljih vrsta koja se gaji u hladnovodnim ribnjacima. Potiče iz voda sa severne obale Severne Amerike. U Evropu je prvi put uneta 1880. godine. Oblik tela joj je zbijen, vretenast, što olakšava održavanje u vodi i brzo plivanje, pa čak i skakanje preko pregrada i brana. Glava joj je sa jakim vilicama, puna oštrih, unazad savijenih zuba.

Po glavi, leđima, leđnom i masnom peraju rasute su brojne male crne pege, dok se duž srednjeg dela tela (bočne linije) od glave do repnog peraja – pruža pojas karakterističnih crveno – narandžastih pruga duginih boja. Boje su naročito izražene u periodu polne zrelosti. Leđa su modrosiva. Bočni deo je svetliji, dok je trbuh srebrnasto sjajan. Celo telo prekriveno je sitnim krljuštima.

Mresti se u periodu od okrobra do marta (uglavnom decembar – januar), što zavisi od temperature vode u kojoj živi. Polnu zrelost dostiže sa navršene dve (mužjaci), odnosno tri godine (ženke) života. Ženke daju 1.300 – 2.600 komada ikre (prečnika 3,5 – 6,5 mm) po kilogramu telesne težine. Sistem organa za disanje je usled specifične anatomske građe i relativno male respiracione površine prilagođen vodenoj sredini bogatoj kiseonikom. Sistem organa za varenje je prilagođen iskorišćavanju životinjske hrane. kalifornijska pastrmka je grabljivica – mesožder.

Prirodna hrana kalifornijske pastrmke su beskičmenjaci (fauna dna, fauna nošena vodom, nektonski i leteći insekti) i manji primerci riba. Veoma se brzo navikava na dodatnu hranu u ribnjacima. Potreba kalifornijske pastrmke za proteinima je najveća kod mladunaca, kada je i tempo rasta najbrži, a zatim opada sa porastom telesne mase.

Da bi postigla maksimalni rast mlađ treba da konzumira hranu sa najmanje 50% proteina. nakon 6-8 nedelja života potrebe za proteinim se smanjuju najmanje na 40%, a jednogodišnja riba smanjuje zahteve najmanje na 35% proteina. Veoma je važno da belančevine u hrani sadrže sve potrebne aminokiseline.

Raste dosta brzo i konzumnu težinu (250 grama) dostiže sa 12-20 meseci starosti (što zavisi od genetskog potencijala, načina ishrane, kvaliteta i količine vode…). Kalifornijska pastrmka spada u kategoriju posnih (mršavih) riba sa manje od 5% masti.

pastrmka
pastrmka
POGLEDAJTE NAŠE PROIZVODE

KONTAKTIRAJTE NAS U SVAKO DOBA

+381 065 8181 423

VAŠE IME

EMAIL

NASLOV

TEKST PORUKE