BY COOKIE 2009   Od 2009  godine svi koji se bave proizvodnjom, preradom, skladištenjem i trgovinom hrane moraju imati međunarodni standard za prehrambenu industriju HACCP sistem, odnosno certifikat o sistemu (samo) kontrole zdravstvene ispravnosti hrane. To znači da HACCP više neće biti obvezan samo za one koji hranu izvoze, već i za ugostitelje, trgovce, distributere i takođe, sve domaće proizvođače. Sustav već uvode luksuzni hoteli, male poljoprivredne kompanije, gradske pijace i polako se stvaraju "HACCP lanci", odnosno kompanije koje međusobno posluju počinju sve više jedna od druge tražiti certifikat
Sistem se sprovodi u proizvodnji, skladištenju i prodaji hrane životinjskog porekla koja zahteva posebne uslove čuvanja, a to je hladno skladištenje. Skladištenje se odnosi na sveže meso, proizvode od mesa, trajne i polutrajne mesne proizvode, mleko i mlečne proizvode, jaja, ribu te zamrznute proizvode životinjskog i biljnog podrijekla. Osim proizvoda, kontroli podležu i predmeti koji imaju veze sa hranom kao i radno osoblje. Samim ulaskom lako kvarljive hrane u mrežu široke potrošnje, kao što su trgovine i ugostiteljstvo, raste mogućnost nekontrolisanih propratnih pojava. Hrana se može ugroziti preko ljudi, opreme, okoline, sredstava za rad te sirovina ili poluproizvoda od kojih se sastoji konačan proizvod. Jedan od principa kog se pridržavaju u Radnji za preradu i promet i preradu ribe Perućac u primeni HACCP sistema  je održavanje hladnog lanca transporta te kontrola uslova u kojima se proizvodi nalaze prilikom transporta. Sta је princip hladnog lanca transporta? To je  u оosnovi logisticki систем, који podrazumeva pravilno skladištenje i transport hrane koji treba da osigura kvalitet i zdravstvenu ispravnost gotovog proizvoda tokom celog distributivnog lanca – od proizvođača hrane, preko transporta i skladištenja do isporuke hrane trgovačkim lancima, hotelima, restoranima i krajnjim potrošačima. Pravilno rukovanje, skladištenje i transport hrane u hladnom lancu prvenstveno uključuje osiguranje i nadzor pravilnog temperaturnog režima nužnog za osiguranje zdravstvene ispravnosti i neškodljivosti sto garantuje vrhunski kvalitet do krajnjeg korisnika.